6ASO: “Ondernemers voor de klas” door C.E.O. Vande Velde H.

6ASO: “Ondernemers voor de klas” door C.E.O. Vande Velde H.
  • Ondernemers voor de klas Sint-Catharinacollege
  • Ondernemers voor de klas Sint-Catharinacollege
  • Ondernemers voor de klas Sint-Catharinacollege
  • Ondernemers voor de klas Sint-Catharinacollege

In februari kregen wij, leerlingen uit de richting economie, de kans om een gastles van een ondernemer te volgen. Deze les was niet zomaar van een ondernemer, maar van Herman Van de Velde, de voormalige CEO van het gelijknamige lingeriebedrijf.

Vol enthousiasme begon hij met een eerder theoretisch deel over wat ondernemen voor hem betekent en hoe hij dit toepast in zijn eigen bedrijf. Dit werd gevolgd door een analyse van de globalisering die de voorbije jaren een enorme invloed had op de economie, de manier waarop het bestuur dingen ondernam en de verhouding personeel-werkgever.

De voormalige CEO sprak over zijn grootmoeder die het bedrijf oprichtte en de veranderingen die het bedrijf in al die jaren heeft ondergaan. Nu is Van de Velde één van de grootste Belgische ondernemingen met talrijke vestigingen in het buitenland. Onze gast was zelfs bereid om minder evidente onderwerpen te bespreken zoals de verplaatsing van de productie naar China en Tunesië. Natuurlijk had bijna iedereen hier zijn twijfels over, maar na zijn uitleg verdwenen die. Hij legde uit dat enerzijds de lage kostprijs, maar anderzijds het gebrek aan stiksters in België de verplaatsing van de productie heeft veroorzaakt.

Zijn ervaring als ondernemer zorgde ervoor dat hij alles levendig kon uitleggen en dat hij talrijke voorbeelden kon aanhalen over situaties die hij meegemaakt heeft. De voormalige CEO greep dan ook elke kans om interactie met de klas mogelijk te maken en zijn voorbeelden en uitleg op onze situatie af te stemmen.

Op het einde gaf hij ons een goede raad om niet bij de pakken te blijven zitten maar open te staan voor nieuwe kansen en culturen. Daarna hadden we de gelegenheid om vragen te stellen en kreeg hij een welverdiend applaus. Zowel voor wie geïnteresseerd is in economie als voor de liefhebbers van vrouwelijk schoon was het een boeiende namiddag.

Maarten Bilterys
6 Economie Wiskunde