Excursie naar Mechelen en Breendonck

Excursie naar Mechelen en Breendonck
  • Excursie Breendonck Mechelen Sint-Catharinacollege
  • Excursie Breendonck Mechelen Sint-Catharinacollege

Na een intense 2-daagse bezinning in Westmalle was ook de excursie naar Mechelen en Breendonk voor onze 6es een zeer emotionele dag. We vertrokken die ochtend  vroeg richting Mechelen. Daar werden we in het museum naast de kazerne Dossin rondgeleid. Vanuit deze kazerne werden tijdens WO II vele Joden op transport gezet.  Heel opvallend aan het nieuwe museum was, dat op elk van de vier verdiepingen één muur vol foto’s en silhouetten  van mensen zichtbaar was. Er waren ontzettend veel zwart-wit foto’s.  Ze verwijzen naar de vele Joodse slachtoffers van de oorlog. De silhouetten refereren op hun beurt naar onbekende slachtoffers. Van de vele honderden foto’s waren er slechts enkele gekleurd. Deze mensen hebben deze verschrikkelijke tijden weten te overleven. Zij zijn slechts kleine lichtpuntjes op deze enorme donkere, zwarte muur.

Na de middag  kwamen we aan in Willebroek, waar we het fort van Breendonk konden bezoeken. We bezochten  onder andere de slaapvertrekken en de keuken. Maar ook de folterkamer en de executieplaats konden we bekijken. Het werd op slag stil toen we de verhalen hoorden die zich op deze kille plaats ooit afgespeeld hebben.

Na de rondleiding keerden we terug huiswaarts. Het was een zeer bewogen maar ook leerrijke dag. De week erna sloten we dit project rond WO II af met The pianist. Deze film, die heel wat prijzen kreeg, toonde nogmaals aan welk leed en onrecht de Joden aangedaan werd. We moeten er samen voor zorgen dat zoiets nooit maar dan ook nooit meer zal gebeuren!