Talrijke prijzen voor leerlingen van het Sint-Catharinacollege

Talrijke prijzen voor leerlingen van het Sint-Catharinacollege
  • Wiskunnend Wiske Sint-Catharinacollege
  • Olyfran Sint-Catharinacollege
  • Inktaap Sint-Catharinacollege
  • Cicero Sint-Catharinacollege
  • BBC-Public Speaking Awards Sint-Catharinacollege

Terugblikkend op het schooljaar dat als een trein voorbijraast, stel ik vol trots vast hoe talentrijk onze Collegeleerlingen zijn. Dat blijkt ook uit de talrijke prijzen die ze de voorbije maanden bij elkaar hebben gesprokkeld. Uiteraard haalt ons College dan telkens de kranten.

Het doet toch wel deugd om te merken dat niets hen te veel is om te bewijzen wat ze waard zijn. Een aantal belangrijke hedendaagse romans lezen voor “De Inktaap” en deelnemen aan de finale in Nederland, moeilijke Latijnse tekstfragmenten doorworstelen, een kritisch publiek trotseren, de leerlingen gaan niets uit de weg. De uren studiewerk, de verplaatsingen naar andere steden of zelfs landen nemen ze er gretig bij. Denken we maar aan Ellen Van De Velde die naar het Italiaanse Arpino mag afreizen…

De leerlingen koesteren overduidelijk de verrijkende ontmoetingen, die ze omschrijven als unieke kansen om allerlei competenties te verwerven, sterker te worden in inzicht, redeneringsvermogen en taalvaardigheid.

De voorbereidingen voor de BBC-Public Speaking Awards  en de Olyfran bijvoorbeeld waren erg intensief, maar zo grensverleggend. De leerlingen leren er immers stressbestendig door worden, ze leren spreken voor een onbekend publiek, ze breiden hun woordenschat uit… Ze beseffen dat en genieten van de voordelen.

Ook de Olympiades wiskunde, biologie, fysica en chemie lokken elk jaar enthousiaste leerlingen die willen testen voor zichzelf hoever hun kennis reikt. Ze offeren er hun woensdagnamiddagen of weekends voor op en steeds weer kapen de bollebozen finaleprijzen weg. Natuurlijk vergroten ze zo onrechtstreeks ook hun slaagkansen in het hoger onderwijs.

Uiteraard  wil ik ook de leerkrachten vermelden die deze activiteiten ondersteunen. Ettelijke uren, vrijwilligerswerk zouden we het kunnen noemen, waarbij ze hier en daar bijsturen, goede raad geven, en de leerlingen ook moreel ondersteunen laat blijvende herinneringen na.

Anne Wynant
Directeur