CosmoGolem in Geraardsbergen

CosmoGolem in Geraardsbergen
  • Memento Sint-Catharinacollege
  • Memento Sint-Catharinacollege
  • Memento Sint-Catharinacollege

Beste Lezer / Wandelaar

De CosmoGolem is een gigantische, houten sculptuur van de Belgische kunstenaar Koen Vanmechelen.  De vier meter hoge reus wil een prominent symbool van hoop en evolutie over de hele wereld zijn.  De CosmoGolem is leeg en u kent hier in gedachten uw dromen en wensen achterlaten.

Door met de verzameling van al deze wensen en dromen over de planeet te bewegen, stimuleert hij culturele diversiteit en slaat hij bruggen tussen verschillende culturen. Het beeld vestigt zo de aandacht op het belang van de universele mensenrechten en meer specifiek op universele kinder rechten. Het wakkert grens-overschrijdende communicatie aan en schept daarmee wederzijds ‘kosmopolitisch’ begrip. Door over de planeet te bewegen, zet de CosmoGolem mensen aan tot beweging. De CosmoGolem is voortdurend op zoek naar plaatsen waar hij kan landen en hoop kan brengen aan mensen in nood. Op dit moment hebben een dertigtal Golems een thuis gevonden in onder meer Nederland, India, Zimbabwe, Tanzania, Polen, Chili en België. Steeds meer internationale en lokale organisaties willen zich aansluiten bij het CosmoGolem-project; een aantal nieuwe beelden staan te wachten om zich te nestelen in verschillende uithoeken van de wereld. Uiteindelijk is het de droom van Koen Vanmechelen en alle betrokkenen om CosmoGolems overal ter wereld te laten landen.  En nu staat de CosmoGolem hier in

GERAARDSBERGEN

om u uit te nodigen naar

 

MEMENTO 1916 – 2016

in het Sint-Catharinacollege

 

Op 10 november 2016 herdenken we de 803 opgeëisten van de stad Geraardsbergen.

Die mensen werden vanop de speelplaats van het college naar de streek van Sedan gebracht om daar zwaar te werken. 41 van hen zien Geraardsbergen nooit meer terug. Zij overlijden in Frankrijk.  Zij en de andere opgeëisten herdenken we met een evocatie op de speelplaats en in de collegekerk. En met de onthulling van een monument, gemaakt door de leerlingen van het Technisch Instituut Sint-Jozef.

U bent van harte welkom.

 

Tussen 14 en 19 november 2016 maken we ongeveer 1 000 beeldjes als onderdeel van de land art installatie.  Tijdens de periode 2014-2018 nemen duizenden mensen verspreid over Vlaanderen en de rest van de wereld deel aan de ‘making of’ van de installatie door 600.000 beeldjes uit klei te boetseren. Daarbij staat elk beeldje voor een van de 600.000 slachtoffers die in België het leven lieten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Bij elk beeldje hoort een dog tag, het universele identificatiesysteem voor frontsoldaten. Op deze dog tag staat een slachtoffernaam uit de digitale ‘Namenlijst’ die door het In Flanders Fields Museum in Ieper wordt samengesteld. Ook de naam van de maker komt op de dog tag: zo herenigen verschillende nationaliteiten en generaties zich in de herdenking. Al deze dog tags zullen verzameld worden in een doorzichtige urne in de installatie. In het voorjaar van 2018 wordt de installatie geïmplementeerd op een van de meest bevochten plekken van de Eerste Wereldoorlog: het niemandsland van de frontzone rond Ieper. De beeldjes krijgen in de land art installatie een plaats tussen drie grote werken van kunstenaar Koen Vanmechelen. De indrukwekkende kunstinstallatie ComingWorldRememberMe moet ons herinneren aan de zinloosheid van oorlog: gisteren, vandaag en morgen.

Kom ook zo’n beeldje maken. Ook hier bent u van harte welkom.